torsdag 7 december 2017

När man märker att man maltasifierats

Sjukvården på Malta är riktigt bra och helt gratis, så länge man är inskriven och betalar skatt. Men när man går till läkaren inom den allmänna vården, (alltså inte privat) tar det en gång eller två innan man fattar galoppet hur det fungerar. Har man en läkartid låt om oss säga kl.10 så betyder det ingalunda att man kommer att träffa läkaren runt kl.10 utan det är då man börjar köa. En massa folk har samma tid kl.10 och alla köar sen, plus de som haft tid kl.09 och det dragit ut på tiden. I genomsnitt väntar man en god timme om man har tur.

Idag hade vi läkartid kl.08 för att vaccinera barnen inför resan (Tyfoid och Hep A+B). Vi fastnade som väntat i traffiken och var framme kvart över. Det finns ett apotek i samma hus var vi snabbt skulle springa in och köpa vaccinen. Nå, just det apoteket hade då inte dem. De tipsa om ett annat som låg nära. F sprang iväg medan barnen och jag lekte på gården. Stängt. Öppna först kl.09. Nå han hittade ännu ett tredje apotek som dock endast hade ett av de behövda vaccinen.

Skulle detta ha hänt under vår första tid på Malta sku jag ha varit skit stressad. Först en kvart sen och sen inte lyckas få tag på vaccinen, hjälp alltså. WHAT TO DO liksom?! Nu vet jag hur det fungerar och pulsen steg inte ens.

Vi gick in kanske tjugo före nio. Kolla runt i rummet vem som var där så man har humm om hurdan placering man har för några numror finns inte. Förvånandsvärt snabbt var det vår tur. Ingen tyckte det var konstigt att vi inte var där kl.08. Alla super vänliga. Barnen sjöng för fulla muggar HAPPY BIRTHDAY under hela mötet med sjuksjöterskan i ett rum var det fanns flera mottagningar, utan mellanskärmar. Alla tyckte enkom det var roligt. Tacka gud för ett barnvänligt samhälle. Vi beklaga oss att vi endast hade ett vaccin och att apoteket öppnar kl.09. Det var nu verkligen inga problem, vi satt och tala med dem i 10 minuter medan barnen sjöng för full hals och sjuksköterskan knappra in barnens hela vaccineringshistoria (de har inte tidigare vaccinerats här, utan i Finland). Spring iväg till apoteket och kom sen genast in förbi kön när ni har allt, sade sköterskan i något skede.

Perfekt. Barnen var super duktiga. De visste inte vad som sku ske så de blev lite tagna by surprise, så att säga, men klara det galant.

Vi måst ännu få en till spruta innan resan. Egentligen fanns det först tid i februari men sjuksköterskan sa att gå och boka en tid, och fråga om den "andra mappen", de vet vad jag menar, på detta sätt kan ni komma nästa vecka. Den andra mappen togs mycket riktigt fram och vi fick samma tid som massa andra människor men med noteringen att vi är urgent case.

Det sköna när man lärt sig hur det fungerar att man inte behöver stressa upp sig för att A) vara sen B) något inte sku kunna fixas för allt går att fixa, precis allt. Att förstå att man kommer att måsta vänta, som alla andra, i kombination med en rejäl sats tålamod och positiv attityd så kommer man ganska långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar