måndag 13 november 2017

Hur mår Umis allergier?

Jag har inte på länget skrivit om kampen mot Umis allergier. Hyn blev lite sämre när vi var i Finland denna sommar, men nu är den igen riktigt riktigt fin. I ansiktet ser man knappt att han alls har allergi men han kliar sina händer och typiskt knävecken och nacken när han blir svettig. Han sover ofta med plåster runt fingrarna så han inte ska förstöra dem totalt under natten. Emellanåt reagerar han mot något som vi inte alltid lyckas identifiera men de har snabbt gått över. Tycker dock att han blivit mer allergisk mot andra hundar än Xima. Slickar de hans händer eller ansiktet så flammar han direkt upp. Går dock snabbt om om man genast sköljer med kallt vatten och han får frisk luft. Sen kan han bra sitta brevid hundarna i samma soffa och så, så länge de inte slickar honom.

 

Äppel kan han bra äta nuförtiden, i alla olika former. Gurkmeja som han varit så otroligt allergisk för börjar också lätta. Märkte till min förskräckelse här om dagen att kryddmixen jag använt hade gurkmeja i sig men han reagerade inte alls. Tidigare reagerade han direkt, oberoende mängd. Vågar inte pröva ännu med större mängder men verkar finnas hopp. Kanske man kunde börja testa med lite ägg också som han ju inte alls kunnat äta. Fick han ägg i sig så började han direkt kasta upp, fast de sista gångerna fick han istället diarré. Vi trodde att ägg var det ända som fick honom att kasta upp, allt annat regerar ju på hyn, inte magen. Men tji fick vi.

Vi var på ett kalas ett par veckor sedan. De hade lagat födelsedagskakan utan ägg med tanke på Umi. Hörde i förbifarten att kakan inehöll nötter. Enligt allergitesterna som gjordes på Umi i Finland när han var runt ett år visade att han var mycket allergisk mot cashew nötter och mindre mot andra nätter. Vi har därmed aldrig gett nötter åt honom. Nå, trots att jag hann snappa upp att kakan innehöll nötter så var Umi så glad att den inte hade ägg, så tänkte jag att - låt gå - nu får vi se hur illa det är. Han åt en liten sked av kakan och började spy helt hejdlöst inom 2 minuter. Alla var mycket imponerade över den våldsamma reaktionen. Så ja, kan då lätt konstatera att nötter ger vi inte igen.

Tror inte hans allergier någonsin kommer att gå om, sådär som min och min pappas hy, men tycker vi lyckats ganska bra hitta det som han mest reagerar på, såsom gurkmeja. Det är inte alltid så lätt att identifiera boven. Mest regerar han på väderändring, damm och svett, förutom då ägg och nötter. Älskade barn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar