söndag 10 september 2017

Händer stora saker i barnens liv

Sedan vi kommit tillbaka från Finland har Ava fått en egen Stokke Tripp trapp stol som jag köpte för 25e via en FB grupp, och hon så har fått en ny säng, som jag redan nämnde i ett tidigare inlägg.


Sängen installerades dock endast för 2 dagar sedan och den är så fin! Umi försöker övertala Ava att låna den, att han kunde lite bara pröva, bara låna. Nej protesterar Ava. Hon har inte ännu fatta grejen med att hon själv kan gå ner från den, trots att hon leker i den på dagen, så hon har sovit fridfullt i den nätterna igenom. Kommer ihåg att det tog Umi en lång stund innan han börja nattvandra.


Umi slängde tutten (nappen) i roskisen när jag påpekat att den var sönder. Han hade den enkom när han sov men visst var det en stor grej. När han slängde den frågade jag hur vi ska göra nu, så sa han Umi stor pojke, Umi sova utan tutt. Yes! Det är ju så man vill att det ska gå. Den första läggningen var dock lång och han sov största delen av natten i vår säng. Mellanåt var han lessen och sa att han inte vill vara duktig att han är en baby som vill ha tutt. I nästa stund sa han glatt att om han nu är stor som sover utan tutt så får han också dricka vin! Haha. Jag fråga om han ville ha lite vin (skämt förstås) mitt i natten och ni sku ha sett minen, Mamma, nå neeeej! För att somna utan tutt har det dock krävts att vi sitter me honom tills han somnar, vilket vi inte annars gör. Detta har lett till att man själv somnat samtidigt som barnen, hehe. Varje natt har det dock gått bättre och nu ligger fokuset på att om han sover hela natten i egen säng så får han present. I natt kom han halv fem tiden och ville kissa och sa Nu lite kisi, sen sova egen säng för då får Umi present. Så presenten är en stor grej.

När jag började tala om presenten var hans spontana tanke, Ava också få present, Ava också duktig. Gulle! Dom kan nog emellanåt vara så fina med varandra. Så vi har kommit överrens om att Ava kan få en liten present för att hon har ny säng men att stora presenten kommer sen när hon inte mera använder blöja. Det tyckte Umi var en bra deal för båda handlar om att vara stora o duktiga. Vad för present har jag tänkt ge då? Ja ingen aning men vet från erfarenhet att det inte behövs stora dyra grejer. Han var sjukt imppad när han fick en tarrabok av läraren på sommarskolan. Han berättar varje dag om presenten han fick.

Nu är det Umi som ska hjälpa med skorna, inte mamma, inte pappa. Mimi elpa, kommenderar Ava.En annan rolig grej med barnen är när vi talar om vår finlandsvistelse. Detaljerna de kommer ihåg är fascinernade. Jag nämde flygplanet och bussen och Ava ropa håll iii och demonstrerade hur man måste hålla i  de där små handtagen i taket. Vi talar om mommo & affa, gula huset, stranden, djurparken med kusinerna, kusinens cyckel, blåbären, kasta kottar med mommo, baby Filip som sov i bilen, ro med affa, kallt vatten i havet och Umi kom ihåg att han inte var svettig.

Det regnade som tusan en natt, äntligen, första regnet sedan maj/juni. Det var som att släppa ut kossor på ängen efter vintern. Huliganerna sprang och hoppa som vildar i pölarna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar