måndag 5 december 2016

Vinter på Malta - hur ska man överleva?

Nu har vi ju inte ännu spenderat en endaste vinter på Malta för vi flyttade hit sista februari 2016 men utan erfarenhet har jag nu dessa tankar om hur vi kommer att klara av fukten och därmed den råa kalla kylan som tar sig in i benmärgen. Husen är ju inte precis byggda för vinter eller väl isolerade eller mögelfria. Kallt inne blir det oberoenden i något skede men hur ska man då undvika mögel och att frya ihjäl?

En av de viktigaste grejorna är att vädra under dagen, trots att det känns galet när det är riktigt kallt inne och säkert ännu kallare ute. Nu snackar vi ju inte minusgrader, men att ha +10 inne är nog jäkligt kallt, dessutom i kombination med fuktighet. I lägenheten vi bodde i två veckor innan vi flyttade till vårt nuvarande hem var det just +10C inne och det var ju en pärs att stiga upp ur sängen, att klä på sig, barnen skrek när man måste byta blöja och ja det var helt enkelt svinkallt. Det gäller att få ut den kalla fuktiga luften med ny fräsch luft, trots att den är kallare, och sedan värma, helst med elvärmeelement eftersom de med gas lär vara fuktgivande. Har man en öppen spis, som vi, så gäller det att elda så in i norden varje dag. Ett annat tips är att lyfta upp täcken från sängen, i allafall en stund så att sängarna inte blir våta och fuktiga. Och ja, öppna fönstret i badrummet efter duschen, trots att det är kallt ute!

Sen lönar det sig alltid att ha sköna tofflor, varma mjukisbyxor, gärna i fleece, dricka varmt, ha ljus på, både mysigt och värmer ju också, ha tjocka pyjamasar, och ja, för att inte glömma, laga mycket mat i ugnen vars lucka sedan kan lämnas uppe så den härliga värmen sprids.

Absurt hur nyligen det var +32C inne och alla fläktar snurra till att det är +17C. Nu är det ju inte ännu speciellt kallt men vi får nog elda varje kväll och vädra under dagarna, speciellt de dagar som solen är ute, gäller att passa på. Har också fått byta ut täcken till tjockare och barnen sover i ordentliga pyjamasar. Snart får vi fixa fram värmeelementen. Får se vilka tips och tankar jag har efter vintern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar