söndag 20 mars 2016

Kampen mot atopisk exem - part VII

Det har varit jobbiga dagar med Umis atopiska hy. På torsdagen vaknade han helt svullen i ansiktet, ögonen typ fastmurade, helt rödfläckig, alltså riktigt illa. Brukar inte lägga bilder på hans hy men för att få fram hur illa det var, så kan ni se här.


Till skillnad från vanliga reaktioner så höll denna i i flera dagar. Om han reagerar på mat så är reaktionen oftast stark men går snabbt om. Så vad var det nu? Ja, säg det. Klart första tanken var huset! Mögel? Andra pollen. Insåg att vi har en stor blommande buske rakt utanför sovrumsfönstret och i och med att vi vädrar som galningar så kunde ju pollen ha kommit in och lagt sig i hans säng. Någon mat? Solkrämen? Solen? Vi har funderat oss tokiga. Man lider ju så med honom för nu var det riktigt illa. Vi har stängt fönstret och bytt lakan flera gånger, vi har kastat ut alla madrasser och soffdynor, ja allt som kunde vara ens lite mögligt, vi har skrubbat skåp och golv tills kroppen skrikit hosianna, vi har bara gett kryddfri mat osv osv. Men ändå fortsatte det dag efter dag. What to do? Måst vi flytta? Igår var det lite bättre men sen slog det till igen. Hela hans ansikte byter liksom form för han e så svullen och röd. Det märkliga är också att övriga kroppen är rikigt fin till skillnad från exemplevis vinter Finland hy när hela kroppen är röd, kliig, sårig och fruktansvärt torr.

Men idag (4 dagar senare) när han vaknade var hyn fin! Det var som dag och natt. Ansiktet var inte alls mera svullet, knappt ens rött, och han var glad. Det var minst sagt skönt. Följde honom med vakande blick hela dagen för att kolla när/om det ändras. Vi var ute i strålande solsken hela förmiddagen i trädgården och rörde i alla världens växter, men hyn den hölls fin. Jag vädrade även sovrummet, med växten utanför, och när han vaknade från sin tupplur var hyn fortfarande fin. Kanske då inte pollen? Han fick lite mer kryddig mat, och hyn den fortsatte vara fin! Mögel då? Kanske lösningen var att slänga madrasser o dynor (han har ju inte sovit direkt på någon av dem men man har kunna känna lukten i rummet)? Egentligen spelar det ingen roll vad det var så länge han nu mår bra men man sku gärna veta om det är något man kan undvika i längden, men vilken lättnad alltså att se honom i bättre skick. Lilla gulle! Här sitter han idag som om inget hänt, skönt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar