måndag 26 januari 2015

Planerar resa med hund

Här bor de! Bild från google maps
Vi planerar dra till Frankrike i april, till Fs föräldrar så att de får umgås speciellt med Umi och såklart skön omväxling för oss. De bor i Villeneuve-la-Comtesse som är c. 60 km österut om La Rochelle eller 160km norr om Bordeaux. De har massa små charmiga franska byar omkring sig och kossor som grannar. Det är sådär landsbyggd romantiskt. De är himla trevliga och det är jätte avkopplande att vara där. Nu har det dock varit ett himla om och men med bokningen av biljetter, mest pga av Xima. Åker vi iväg 3 veckor så kommer den ju självklart med. 


På flygfältet i Gabon, ivrig att få komma med
Flyxboxen med madrass och 2 vattenskålar

























Lättast sku i princip vara att flyga till Bordeaux, via Amsterdam eller Paris, och sedan hyra bil där och köra resten. Nåja, lättare sagt än gjort. Nu är det ju så att när man flyger med hund i den storleken som inte är med i kabinen utan är i lastrummet så måste man checka ut den och in den mellan flyg. Detta tycker jag är bra för då vet man att den är med och dessutom hinner man klappa om den, ge vatten och oftast gå ut och promenera.

Ute och sträcka på benen i Paris på väg till Finland från Mauretanien
Jag har förstått att tidigare var policyn den att djur checkades vidare såsom väskorna men såpass många kom aldrig med på andra flyget eller åkte fel så nu måste man själv göra det. Som sagt är det inga problem förutom att man måst ha jäkla lång transit tid. Man måste beakta att det första flyget kan vara lite sent, att djuren alltid kommer efter sista väskan och att när man checkar in den för nästa flyg så borde man i princip checka in den 3 timmar innan (2 timmar är säkert OK men pressar man det till 1 timme innan så kan flygbolaget vägra ta med den). Så våra potentiella flygbyten i Amsterdam eller i Paris på 2 timmar går helt enkelt inte. Eller ja, har man tur och allt går som smort så hinner man eventuellt men vill man ta den risken? Det finns option att vänta 5 timmar i Amsterdam vilket hundmässigt är bra men barnmässigt helt skit på tanke på att vi ännu från Bordeaux ska köra 1,5 timme. Dessutom var flygtiderna knepiga. Kommer inte mera ihåg om det var så att de for mitt i natten eller att vi kommer fram mitt i natten. En lång resedag med barn kanske inte är ideal men klart man fixar det, men hunden har sina egna behov som man måst ta i beaktande. Vi har dessutom rest så mycket (bytt flyg på diverse flygfält) med Xima att vi vet vad som funkkar och vad som inte gör det. Blir man själv stressad så blir hunden garanterat det. God planering är A och O.

Kallt golv på Charles de Gaulle

Korta, snarast tidsmässigt omöjliga flygbyten började kännas så komplicerat och resande med hund ökar alltid stressmomenten trots att Xima är en väldigt van resenär och inte alls verkar lida farligt av det hela, så nu har jag kommit på en ny plan. Känns så himla mycket lättare och smidigare. Vi flyger helt enkelt direkt till Paris, hyr en bil där, tar in på något highway motell över natten och kör ner nästa dag. Då behöver vi inte stressa över Ximas flygbyten, lång resedag för Umi eller hur man själv ska orka med det hela. Körande ner tar givetvis också sin tid men i allafall blir resan delad på 2 dagar. Prismässigt är det anyways same same för nu blir det ett flyg istället för 2 och biluthyrning är billigare i Paris än i Bordeaux. Nu ska vi börja boka. A bientôt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar