torsdag 5 januari 2017

Pseudotvillingar - utvecklingsskeden och personligheter

Det är så roligt att följa med hur barnen utvecklas, på så olika sätt, samma saker men i olika skeden. Ava som nu är 1 år 5 mån känns exempelvis mer kroppsmedveten är Umi var i samma ålder. Hon klättrade tidigt, hon kan hoppa jämfota och göra kullerbyttor, något som Umi lärde sig en månad sedan, han är nu 2 år 9 mån. Han var dock betydligt mer kommunikativ än vad hon är, trots att han inte heller var speciellt tidig. Ava säger knappt något alls mer än tack, mamma, pappa och bye. Hon gör nog diverse läten och man ser att hon försöker säga ord men slutar innan ljudet kommer ut. Ava lärde sig suga sugrör tidigt vilket Umi inte alls förstod sig på medan han åt duktigt med sked och gaffel, i hennes ålder, vilket hon inte ännu behärskar så bra. Umi tyckte om sina puréer och var inte alls intresserad av bitar medan Ava åt, så gott som helt, som resten av familjen vid 10 månader.

Sedan har vi ju sådana skillnader som handlar mer om personlighet än utvecklingsskeden och de är lika roliga att följa med. Umi har alltid varit intresserad av böcker och satt vid tidig ålder och bläddrade fint i stora böcker medan Ava enkom sliter sönder dem. Umi har alltid trivats bättre i egen säng medan Ava aldrig sov i egen säng innan hon var c.8 månader. Hon var en samsovare utan like. Nuförtiden kommer de båda gärna ibland till oss men sover oftast i egna sängar. Ava har en stor kärlek för mjukisdjur och dockor och har ett specifikt mjukisdjur hon måst ha för att sova. Utan bäbä visar hon klart missnöje. Bäbä fick Umi av mina föräldrar men Ava har adopterad den vilket aldrig var ett problem. För Umi är det en självklarhet att den är Avas och att hon måst få ha den när hon ska sova. Var är bäbä ropar Umi om den är på vift när Ava ska läggas. Umi har aldrig visat större intresse för varken dockor eller mjukisdjur.


Måst påpeka att det inte är en tävling och ingen är bättre eller sämre överhuvudtaget men det är enkom så himla kul att följa med hur olika de är och utvecklas. Klart Ava drivs av att ha ett äldre syskon som ändå inte är så mycket större/äldre. Hon ska göra precis samma och blir så sur när hon inte lyckas. Fast märker Umi att Ava gör något han inte prövat på eller lyckats göra så finns det ingen hejd på motivationen.

Några bilder från akvariet vi besökte här om dagen.


Med svärföräldrarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar