tisdag 13 september 2016

Kampen mot atopist exem - part XI

Umi hade idag tid på sjukhuset på efterkontroll, för sina exem. Hyn har varit i absolut strålande skick hela sommaren. Hårbottnet har han visserligen kliat rikigt illa, vilket han gör när han blir svettig och varm. Hårbottnet är ju svårare att sköta med salvor osv, så det är det enda stället på kroppen som varit i sämre skick. Men som jag skrev innan så flammade ansiktet upp någon vecka sedan, kanske i samband med lite svalare temperatur, men har fått det i skick nu och dessutom blev det varmare igen, så tji fick jag med att sommaren tog slut.


Salvan som hjälpte flammande är denna, Elidel 10mg/g. Det står faktiskt såhär when used to treat early signs and symptoms it can prevent progression to severe flare-ups. Den ska dock inte läggas på såriga ytor. Kan varmt rekommendera den. Jag kände inte till den från förrut.


Nåja, hur som haver hade vi tid hos läkaren idag, som vi träffat sist i maj/juni. Han skrev då ut Elocon, kortison, salvan jag nämnde ovan och menade att detta FIXAR vi. Jo, klart man temporät fixar hyn med Elocon 0,1 %, som är en väldigt stark kräm.


Man märkte dock att denna läkare nog kände bra till allergi och sånt men han var mycket irriterande för han lät mig inte slutföra en endaste mening. Inte en endaste. Nu sku vi då träffa honom igen. Men he stood us up! Yes, han var nog där men kom inte. Hade säkert ngt akutfall vilket klart ska prioriteras men det verkligen irriterande var att vi återigen fick träffa en läkare, som vi träffat innan, som inte överhuvudtaget känner till atopisk hy. Hon tyckte för det första att hyn var OK, inte bra trots att den är klanderfri (bilden ovan på Umi är tagen idag var man ser hur fin hyn är), förutom två sår han nyligen skrapat upp på tårna. Terrible, this needs antibiotics! Ursäkta?


Ja ja, det är inte första gången man inte håller med en läkare men hon berätta igen att man ska/kan salva barnet upp till två gånger per dag. Oh really? Kommer givetvis inte ge denna antibiotika kur åt Umi utan istället fixa med salva, bandage osv, ja sådär som man gör. Dessutom är såren på tårna på inga vis chokerande och behöver han antibiotika åt detta, ja, då sku han nog ha behövt antitbiotika hela sitt liv.

Var besöket alls positivt då? Jo! Hon tyckte säkert jag var till den grad besvärligt, trots att jag mest muttra, yes sure, så hon sa till sist, well, we cannot treat this here anymore, so i will send you to the specialized dermatology department in another hospital. Men yes, va bra! Man behöver remiss för att alls komma dit, så det var ju super. Det ÄR ju det man vill, att komma till specialister. Men det är sen en annan femma när vi får tid. It's Malta after all. Hehe! Hon sa att man måst åka dit för att boka en tid, dvs inte få se en läkare då, utan vid ett annat tillfälle. Jag frågade om jag inte kanske kan ringa så jag inte behöver köra till Valletta med båda barnen enkom för att få en tid. Men nej, ringa dit går nog inte. It is not the way it works. Jaha, ok! Tänker dock vänta på nästa allergiutbrott innan vi far dit, så att man kanske kunde diskutera på riktigt.

2 kommentarer:

  1. Vi har också Elidel åt Saga o den är helt super!! Dyr som fan bara i detta land. Hämtade just en större tub o betalade 70€!! Nåja men den funkar, använder den hellre än kortison då exemen ser paha ut. Kämpa på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den e bra jo, och dyr minsann! Medicin som annars är betydligt billigare här men med denna salva nope. Liten 30g tub kosta 35e. Huhu! Nå men, vad gör man inte för de små!

      Radera