måndag 22 augusti 2016

Dagisdags!

Umi har ju inte gått på dagis förutom i en parkenverksamhet i Finland var han gick mellan kl.09-12 på vardagarna. Han trivdes jätte bra förutom när det var vinter som bäst. Visste att vi inte hittar något liknande här och tyckte dessutom att han gott kan vara hemma med mig och Ava, till en början. Nu har vi dock bott här i sex månader och nu börjar det bli på tiden att han får börja i någon form av dagisverksamhet, men var?! Det är inte alls så lätt som man kunde tro. I Mellieha finns det inga kommunala dagisar och i skolan (kindergarden som sedan fortsätter till primary) börjar barnen hösten samma år som de fyller tre, så hösten 2017 för Umi. Ett år till hemma. Nä, vet ni, nu går det inte längre. Har inte lust att säga det men det är för tungt att vara hemma med en ett- och en tvååring på heltid, ensam. Jag börjar vara helt slut, inte på grund av att det är full fräs non stop, inte på grund av att de är så unga och behöver en 100% av tiden, men på grund av de ständiga skriken. Det skriks när de är glada, nervösa, frustrerade, trötta, hungriga, ivriga, ja, hela tiden. Inte när vi är ute, men när det är stekhett ute mitt på dagen så får man hålla sig inne och det skriks. Att han sku få börja nånstans sku vara det bästa för alla. Men var?

På Malta finns det kommunal, religiös eller privat dagvård, men nu råkar det sig att det varken finns kommunal eller privat dagis i Mellieha och nunnorna som organiserar verksamhet är mer lämpad för några timmar här som där. Vi var ju där och kollade men det var c.40 st barn (alla mellan 1-3 år) och 2-3 vuxna så det kändes väldigt kaotiskt.

Nu har jag tagit tjuren i hornen (säger man så?) och varit besluten att hitta något. Och vet ni vad, det ser lovande ut. För det första blev jag kontaktad av en grupp föräldrar som sätter ihop ett föräldrakollektiv med fokus på 2-4 åringar på vardagar mellan kl.08.30-13, perfekt med andra ord. Deras tyngdpunkt ligger på att barnen ska få vara ute så mycket som möjligt, vilket de annars inte är här nästan överhuvudtaget. De flesta dagisar har dessutom TVn som snurrar mer eller mindre hela tiden. Absurt koncept tycker jag! Det såg dock i ett skede ut som att hela grejen, för vår del, inte skulle fungera för när en passande lokal söktes så var ett alternativ helt för långt borta från oss, c.40min körväg ena vägen. Hon som skulle agera som lärare är en super trevlig kvinna (som har massa småbarnspedagogisk erfarenhet) lyfte fram alternativet att skapa projektet där hon bor, i en eko village var de bor i mongoliska tält ute på fälten. Men va, yes, sku ju passa Umi perfekt! Vissa föräldrar var dock inte helt övertygade. Ska de vara ute om det regnar, osv? Hur som haver kontaktade hon mig precis och meddela att hon kommer, oberoende av de andraföräldrarna, att skapa en form av barnträdgård där hon bor. Får åka och titta på stället och diskutera lite mer. Vore kanske lösningen!

Jag hade dock även kontaktat Mellieha primary school eftersom jag hört att Umi kunde börja redan i februari 2017, istället för hösten och jag ville veta hur det skulle fungera. Kändes dumt att han skulle börja ett halft år senare än de andra och dessutom vara ett halft år yngre och på köpet inte tala engelska/maltesiska. Fick ett jätte vänligt svar och det visar sig att jo, han kan börja i februari och nej, de är inte med dem som börjat på hösten utan det vore en ny grupp med såna som är födda mellan januari och april 2014, och denna nya grupp skulle sen börja "pånytt" på Kinder 1 sen på hösten 2017. Men andra ord jätte bra!

Så om båda alternativen nu passar, vilket sku vara bättre? Skolan på ett vis, lika bra att komma in i systemen liksom och skolan har ett gott rykte med små grupper men å andra sidan ute-dagiset för där sku han få vara ute och det sku endast vara från 8.30 till typ 12.30 medan skolan är från kl 8.30-14 och de sover inte där, och Umi är ju en baddare på att sova på dagen. Hans sovrytm hinner ju visserligen ändra tusen gånger innan februari men är han redo att skippa dagsömnen? Blir liksom lite sent att sova efter det, eller?

Känns hur som haver jätte bra att oberoende vilket val det blir så blir det något! Tror att kanske utedagiset blir bäst fram till hösten 2017, när han sedan kunde börja "skolan", dvs Kinder 1 på Mellieha Primary school. Kinder 1 och 2 är valfria medan skolgången är obligatorisk från året de fyller 5 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar