onsdag 15 april 2015

Bli hundar bruna av solen?

Efter 12 timmar on the road anlände vi igår vid 4 tiden på eftermiddagen. Umi var lite förvånad att bli väckt kl.04 men allt gick himla smidigt. Flyget gick som de sku, inga förseningar, väskorna kom, vagnen vägra inte att vika sig, Umi sov på flyget, körande gick bra, vi fick smörgås och kaffe i flera omgångar på vägen och Xima var glad att se oss. Det enda minuset var att jag var något så attans styv när vi kom fram så det riktigt börja värka i kroppen. 12 timmar av sittande är ingen hit. Nu ska vi bara vara och njuta av solen och trädgården i 5 dagar innan vi kör tillbaka till Paris.

Men ja vet ni vad som är märkligt, eller kanske inte, men något jag i alla fall inte visste. Xima har alltid haft relativt mörk hy under sin ljusa päls men efter 2 vintrar i Finland har hennes mage gradvis blivit riktigt pink ljus, alltså som en liten gris, men nu när vi kom från Malta och hon legat här i solen och jäst i flera dagar så var hennes hy helt svart, och nu snackar vi inte smuts alltså. Blev hennes hy pink på vintern på grund av brist av solljus/d-vitamin eller har hon helt enkelt nu fått sig en rejäl solbränna?

4 kommentarer:

  1. Det där är intressant tycker jag! Har ibland funderat på Ximas Afrika-history sen jag såg att hon faktiskt var helt svart i huden just då hon kom därifrån och sen tänkt på våra nordiska hundar som liksom alla är rosa som grisar. Att är det genetiskt det där, och har Xima kanske utvecklat mer pigment efter åratal av generationer som vuxit upp i gassande sol - precis som människor? Varför inte, liksom. Kan inte föreställa mig att Mili skulle bli svart i huden sådär bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men precis, ganska intressant dethär med hundar o pigment. På en vecka i solen hade hon fått helt svart hy igen, tänk alltså!

      Radera
  2. Ok, läste nu att hundars solbränna inte ser ut liksom människors, dvs de blir inte "bruna", utan huden blir snarare läderaktig eller vit (!). Så ni kan nog säkert vara lugna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vit!! Vad märkligt :) jo, vi är nog lugna, haha!

      Radera