tisdag 20 januari 2015

Piment

F lagar med jämna mellanrum hemlagad chilisås. Han hackar en massa olika sorters chilin, vitlök, ingefära och lime, och steker det i olja och tomatpuré. Det doftar gott men är något så fruktansvärt starkt så vi hostar och nyser i kapp här hemma medan såsen puttrar på spisen. Vi försöker vädra men när det är ett par minusgrader ute så blir det snabbt sabla kallt inne. Sedan lägger han det i glasburkar och såsen håller rätt länge. Han äter det med allt, till all mat, på smörgås, you name it, så har det chili på. Jag var också chili fantast men minskade drastiskt när jag väntade Umi och det fortsatte medan jag ammade. Det bästa är när små restauranger i Väst Afrika alla har hemlagad chilisås och den smakar helt olika. Vissa är to die for och andra helt OK. Fs sås är riktigt god, så sku säkert få godkänt på något litet hak.



Här en typiskt mat bild från Gabon. Fisk, ris, stekt banan (som har många olika namn beroende på vilket land man befinner sig i), tomatsås och förståss chilisås - piment.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar