När han sov sin förmiddags tupplur så kom jag på att vi lagt åt sidan en bit kött, från lördagens middagsbjudning, som jag tänkt laga åt honom. Köttet, en biff, var alltså rått, inte preparerat. Nötkött som jag lagat åt honom har alltid varit färdigt malet, så fick googla lite för att få idéer. Mätte sådär ungefär, försöker att proteinet ska vara c.25% av måltiden, enligt rekommendationer av Umis hälsorådgivare. Mängden har givetvis ökat gradvis. Jag skar i bitar potatis, blomkål och en mindre mängd paprika som fick koka med biffen som jag tärnat i små bitar. Det hela kryddades med peppar och örter. Sedan när allt känns mjukt så mosar jag det med hjälp av stavmixer. På grund av biffens storlek så blev det 4 portioner. En till lunch och 3 burkar för frysen. Umi tyckte det var jätte gott. Jag brukar försöka laga större satser, c 10 burkar, men nu blev det lite mindre. Sedan brukar jag också ha färdigt kokat maletkött i frysen som man kan lägga med diverse grönsaker man har hemma. Jätte behändigt.
Sen var det middagstid och vi hade planerat laga en höns-kokosmjölks gryta och då slog det mig att vi ju hade köpt extra höna för Umi. Äh, tänkte jag och börja laga en till sats mat åt honom. Händer aldrig att jag sku laga 2 storkök per dag men så råka det nu bli idag. Den andra satsen blev potatis, morot, broccoli och då höna. Detta fick basilika som krydda. Mycket uppskattat även denna sats. Kul att laga när han tycker om allt man lagar. Verkligen inte kräsen när det kommer till mat, kanske snarare konsistens och tycker inte om för stora bitar. Ibland (ofta) är han bara otroligt okoncentrerad så man får locka honom med ljudbok och diverse grunkkor, men smaken tycker han sällan att det är något fel på.
Burkar för frysen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar